Ras geschiedenis:
Aan het eind van de 80er jaren kreeg een Australische hulphonden vereniging , een aanvraag voor een hulphond voor een blinde vrouw met klachten.
Helaas hadden ze in Australië geen hond om haar aan te bieden. Men ging op zoek naar een nieuw te vormen ras; men ging de Labrador kruisen met een uit Zweden geïmporteerde poedel, omdat hij uit hulphonden lijnen kwam. De man die dit begeleidde was Wally Conran.
Hij doopte zijn kruisingen Labradoodle, als een combinatie van labrador en poedel. Daarna was er een andere man die wel brood zag in het fokken van deze leuke honden als huishonden; hij ging nog een stapje verder en kruiste de eerste kruisingen nog eens terug met een poedel. Helaas heeft deze man zijn werkzaamheden niet goed bijgehouden. Nadat hij een aantal jaren 1e en 2e generaties gefokt had, is hij er mee gestopt.
Op een gegeven moment kwam de Australische hulphonden vereniging in contact met Angela Rutland-Manners, op zoek naar gastgezinnen voor hum Labradoodle-puppies. Zij raakte erg gecharmeerd van het ras en ging er verder mee experimenteren, daarbij later geholpen door haar moeder, Beverly Manners. Zij hebben samen een aantal andere rassen ingekruist, zoals dat bij elke rashond is gebeurd. Het “ recept” is echter een geheim. Het resultaat is de prachtige Australian Labradoodle zoals wij hem nu kennen.
Bovenstaande betekent dus dat je een Australian Labradoodle niet na kunt maken door een labradoolde en poedel te kruisen……
Karakter eigenschappen van de Australian Labradoodle:
De Australian Labradoodle is zeer gericht op mensen. Ze willen er voor 100% bij horen, en zijn zeer sociaal en vrolijk. Ook zijn ze slim , grappig en voelen de gemoedstoestand van mensen haarfijn aan. Hoe gekker de baas doet, hoe mooier ze het vinden en gaan de clown uithangen. Meestal zijn ze gek op water en houden van lange wandelingen waar ze hun energie in kwijt kunnen. Als ze hun energie niet kwijt kunnen, kan het zijn dat ze lastig worden en gaan de aandacht opeisen.
Spelletjes zijn ze dol op zoals met de bal spelen of bijv. een hondenpuzzle met schuifvakjes waar hondensnoepjes in zitten zodat ze hun neus moeten gebruiken. Ze zijn leergierig en worden vaak ingezet als therapie/hulphonden. Als waakhond zijn ze niet geschikt. Ze slaan alarm als er iemand aan de deur is en daarna begroeten ze diegene aller vriendelijkst.